Büyük Ölçekli Yatırımlar İstihdam'da Büyüme Yarattı

6.09.2021 12:13:33

Haberin devamı için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

KÖİ(Kamu ve özel sektör iş birliği) yöntemi son zamanlarda altyapıların inşa edilmesi, var olanların yeniden elden geçirilmesi ve geliştirilmesi için tercih edilen yöntemlerin ilki haline geldi. Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve İzmir- İstanbul Otoyolu son yıllarda Türkiye’de bu modelle faaliyete başlayan büyük girişimler arasında yerini aldı. İş olanakları oluşturması ve ekonomik açıdan kalkınmayı fitillemeleri konusu geçen bu çalışmaların göze çarpan can alıcı noktalarından birisi olarak yer alıyor.

Adı geçen bu yatırımların bulunduğu illerde bölge bazlı kalkınmanın hareketlendiği, sanayi ve turizm gibi Türkiye’nin başlıca 2 sektöründe büyük gelişme göstermesini sağladı.

Bu yatırımların sonuncusu olacak olan yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü ile Marmara bölgesinin tamamı büyük bir çember içine alınmış olacak. Böylece Türkiye’nin ihracata açılan kapısı ve üretim merkezi konumunda olan Marmara Bölgesi kara yolu ulaşımı açısından da tam olarak birbirine bağlı olacak. Bütün bu olumlu ilerlemelerin yanında bu yatırımların istihdam yaratması ise ayrı olarak değerlendirmek gerekiyor. Bölgesel kalkınma sağlamasının yanında ekonomik olarak gelişmeleri fitilleyip binlerce insana iş olanağı sağlıyor. Bakım-onarım çalışanlarından, mühendislere kadar geniş bir alanda binlerce kişiye adı geçen yatırımlarda iş olanağı sağlanırken projelerde kaliteli çalışan mühendis ve teknik elemanlara iş olanağı sağladı.

Diğer açıdan bakıldığında ise peş peşe faaliyete geçen bu projelerin yapım aşamasında yaklaşık 250 bine varan kişiye iş olanağı sağlanırken, projelerin devreye alınmasıyla beraber istihdam sağlanan kişi sayısı 11 bini geçti.

İstanbul Hava Limanı Dünya’nın en büyük hava limanı olması yanında istihdam yaratma konusunda da iddialı. 2 yıldan az bir sürede tamamlanıp hizmete başlayan İstanbul Havalimanı’nın inşasında 183 bin 585 kişi çalışma olanağı buldu.

18 Mart 2022’de hizmete başlaması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu projesinde yaklaşık 5 bin kişi çalışmaktadır.

Faaliyete başlamasıyla birlikte Batı Karadeniz ve Trakya’daki sanayi, hizmet ve ticaret sektörlerine hız kazandıracak projenin özellikle Çanakkale ve çevresindeki illerdeki birçok kişiye istihdam yaratması bekleniyor.