Navlun Fiyatlarındaki Artışın Sanayiye Yansımaları

11.04.2021 06:47:55

İthalat alanında navlun fiyatları son zamanlarda hızlı bir şekilde yükseldi. Eskiye oranla şuan 3 kat daha pahalı olan navlun ve konteynerlardaki bu durumun sanayicilerin ürünlerini temini konusunda zor günler geçirmesine neden oluyor.

İthalat alanında navlun fiyatları son zamanlarda hızlı bir şekilde yükseldi. Eskiye oranla şuan 3 kat daha pahalı olan navlun ve konteynerlardaki bu durumun sanayicilerin ürünlerini temini konusunda zor günler geçirmesine neden oluyor.

Günümüzün en büyük problemi olan pandemi ticarette arz talep dengesini de bozdu. Bu da ithalat ve ihracatta lojistik konusunda sıkıntılara sebep olmakta. Navlun fiyatlarının 3 kat artmasıyla özellikle uzak doğu hattında konteyner bulmayı son derece zorlaştırmıştır.

Geçtiğimiz ay Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden de yapılan açıklama ise şöyle ‘’ “Taşımacılıkta ve teslimatta gecikmeler, yeterli konteyner bulunamaması ve artan navlun fiyatları küresel ticareti zorlamaktadır. Bu sıkıntılı koşulları yakından izlemekte ve riskleri takip etmekteyiz. 11 Şubat’ta başlayacak Çin yılbaşı tatili sonrası navlun fiyatlarında normalleşmenin başlayacağına inanıyoruz. Diğer bir önemli husus da iklim değişikliği. Küresel ölçekte yaşanan en sıcak ocak ayı ve birçok coğrafyada yaşanan kuraklık, sürdürülebilirliğin önemini hatırlatırken tarım ürünleri giderek daha kritik hale gelmektedir. 2021 yılında ihracatçılarımızın sürdürülebilirlik koşullarına uyum sağlamaları adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” demiştir.

 

Sorunun en önemli kaynağının pandemi nedeniyle ticaretin azalmış olmasına değinilmektedir. Türkiye'nin ithalatı da azaldığından ülkemize gelen gemi trafiği de oldukça düşmüştür.

Ekonomistler, konteyner bulma konusundaki bu sıkıntılı durumun kısa vadede çözümlenmeyeceğini, ancak daha orta vadelerde daha farklı  alım satım yolları arasında tekrar farklılaşmaya başlayabileceğini belirtiyorlar.

Bu nedenle, fiyatlardaki artışın bir süre daha devam edeceğine kesin gözüyle bakıyorlar.

Deniz yolu lojistiğinde kira oranlarının son 3-4 aydır yüksek bir artış gösterdiğini belirten uzmanlar, kısa süre içinde gelen ek tonaj talebi nedeniyle uygun gemi kalmadığını ve gemi kira bedellerinin şaşırtıcı oranlarda arttığını ifade ediyorlar. Uzmanlar “Sanayicilerin kısa sürede yükselen bu kiralarla 12-18 ay aralıkları gibi uzun dönemli kiralama yolunu izlemelerini, 2021 yılında da dünya ticaretinde canlılığın fazla olacağını ve yüksek navlun fiyatlarının bir süre daha bu şekilde devam edeceğini gösteriyor” demektedir.