İstanbul Sanayi Odası Türkiye Nisan ayı Pmi Oranlarını Açıkladı!

9.05.2021 10:01:25

Ekonomik büyümenin en önde gelen göstergelerinden olan İmalat Sanayi verileri geçtiğimiz günlerde İso tarafından açıklandı. Oranları incelemek için haberimize göz atın.

İSO TÜRKİYE İmalat PMİ Nisan Ayında 2,2 puan azaldı!

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat ve Satınalma Yöneticileri Endeksi(PMİ) Nisan ayında bir önceki ay Mart’a göre 2,2 puan değerinde azalarak 50,4 seyrine geldi.

Ekonomik büyümenin en önde gelen göstergelerinden olan İmalat Sanayi verilerinde en hızlı ve güvenilir göstergelerinden sayılan İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI Nisan’da da gerileyerek genel faaliyet koşullarında oldukça kısıtlı bir düzelme durumunu yansıttı.  Verilere göre Nisan ayında üretimin yanında yeni gelen siparişlerin de azalma kaydettiği gözleniyor.

Ankete katılanlar yaşanılan bu vaziyeti genel olarak Türkiye’de pandeminin tekrar artış göstermesine dayandırdı. Üretimdeki bu azalma 3 aylık büyümeden hemen sonra oluştu. Ancak yine de yaşanan bu ivme kaybı önceki yılın aynı aylarındaki pandeminin ilk yaşandığı zamanlarla karşılaştırıldığında daha hafif hissedildi.

Yeni siparişlerin toplamındaki gerçekleşen bu azalmaya rağmen, uluslararası talepte artış sinyalleri görüldü ve yeni ihracat siparişleri 4 ay boyunca üst üste artış gösterdi. İmalatçı sanayiciler Nisan ayında da yeni istihdamlar sağlamaya devam ederken bu ilerleme artış durumunu 11 aya dayandırdı.

Bir başka yönden Nisan ayındaki bu artış dönemin en düşük artış hızında yaşandı. Çalışan sayılarında artışın devam etmesi ve yeni siparişlerin azalması, şirketlerin önceden kalan tamamlanmayan işleri üzerinde yoğunlaşmalarına fırsat verdi ve birikmiş işler 2020 Mayıs ayından beri en yüksek oranda azaldı.

SON COVİD DALGASI 10 SEKTÖRÜ TAMAMEN ETKİLEDİ!

İso Türkiye PMİ Nisan ayı sonuçları, Covid’in son dalgası, anket kapsamına giren toplam 10 sektörün üretim oranlarını olumsuz yönde etkiledi ve üretimlerinde genel olarak bir yavaşlığa sebep oldu.

Yine aynı şekilde geniş çaplı yavaşlamanın yaşandığı ve yeni siparişlerin artış gözlendiği sektörlerin sadece kara ve deniz taşıtları sektörü olduğu bildirildi. Öte yandan çoğu sektörde istihdam oranlarının artmaya devam etmesi bu anketin verdiği görece olumlu sonuçlar olarak kayıtlara geçti.

 

Üretimde en belirgin düşüşün yaşandığı sektör ise yeni siparişlerin önemli ölçüde azaldığı ağaç ve kayıt ürünleri sektörü oldu.

Ana metal sanayi ise üretimde en ılımlı yavaşlamanın gözlendiği sektör olarak kaydedildi.

Yeni siparişlerin son 3 ayda ilk kez artış gösterdiği sektör ise Kara ve Deniz taşıtları sektörü oldu. Diğer bütün sektörlerin yeni siparişlerinde azalma gerçekleşti.

ALICILARIN YENİ YATIRIMLARDAN KAÇINMASI ÜRETİMİ YAVAŞLATTI!

Yapılan açıklamada görüşlerinin paylaşıldığı IHS MARKİT Ekonomi Direktörü Andrew Harker yaşadığımız son Covid dalgasının Nisan ayında Türk imalatını kayda değer bir şekilde etkilediğini belirtti.

Alıcıların yeni projelere başlamaktan kaçınmasının üretimi ve yeni siparişlerin azalmasına değinen Harker"Yeni ihracat siparişlerinin ve istihdamın artmaya devam etmesi gibi bazı olumlu bazı sinyaller de söz konusuydu. Önümüzdeki aylarda sektörün performansı büyük olasılıkla vaka sayılarının ne kadar hızlı azaldığına bağlı olacak, salgının yavaşlaması sektörün daha normal bir ortamda çalışmasına yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı. Diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.