Türk İmalat Sanayisinde Pandemi Dönemi Sevindiren Büyüme

19.06.2021 16:56:05

Pandemi boyunca Türk sanayisinin üretime devam etmesi yabancı kaynaklı sanayicilerin Türk üreticilere yönelmesine sebep oldu. Haberin devamı için yazımıza mutlaka göz atın!

Pandemi boyunca dünya genelinde köklü makine üreticisi firmaların işleyişe ara vermelerine karşın Türk sanayisinin üretime devam etmesi yabancı kaynaklı sanayicilerin Türk üreticilere yönelmesine sebep oldu. Bu durum imalat sanayimizde siparişlerin yüzde 54’lere varan artış göstermesini sağladı.

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği(TİAD) yaptığı açıklamada, yerli takım tezgahları sanayicilerinin üretimlerini yüzde 20 arttırmasının bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 7’lik büyümeye ciddi katkısı olduğunu belirttiler.

Yapılan açıklamada görüşleri alınan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği( TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, ülkenin büyümesinde en önemli katkıyı sağlayan sektörlerin başında Takım Tezgahları sanayisi olduğunu vurguladı.

Bunun yanında pandemi döneminin başından itibaren Çin’in Dünya piyasalara sunduğu makine-techizat maliyetlerinde fiyat artışı gerçekleştiği, Avrupa ve Hindistan’da da üretime ara verildiğine ancak Türkiye’de üretimin kesintisiz devam ettiği ve makine alıcısı ülkelerin Türkiye’ye yönelmesine sebep olduğunu, bunun nedenlerinden birinin de navlun ve konteyner fiyatlarındaki artışın da etkisinin olduğunu belirtti.

Varlık, bu yılın ilk çeyreğinde üretimin yüzde 20 arttığını ve takım tezgahı siparişlerinin yüzde 35 artış olduğunu, ‘’ Aynı dönemde sanayimizin takım tezgahı yatırımlarında 2020’ye göre yüzde 54 artış gerçekleşti. Takım tezgahı yatırımının en iyi ilk çeyreği olan 2018 yılı ile kıyaslandığında da yüzde 25’lik bir artış var’’ değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası piyasada Avrupa’daki büyük üreticilerle yarışıyoruz

Tiad Başkanı sözlerine makine sektöründe gerekli önlemlerin alınmaması halinde, Türkiye makine sanayisine artan talebin kısa vadeli olabileceğini belirterek, pandeminin etkilerinin azalmaya başladığında gelişmiş ülkelerin üretime başlayacağından gelişmiş üreticilerle rekabet edebilmemiz için sektörün makine yatırımı yapması gerektiğini ve üretim teknolojisinin daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’deki üretimin daha çok küçük ölçekli işletmeler aracılığıyla yapıldığını da sözlerine ekleyen Varlık; ‘’ Uluslararası piyasada Avrupa’daki büyük üreticilerle yarışıyoruz. Pandeminin başından bu güne kadar olan süre zarfında, bu büyük üreticilerin üretimlerini durdurmuş olmasından faydalandık. Yılın ikinci yarısından itibaren bu konuya odaklanmamız gerekiyor. Bunun için de gelişmiş sanayi üreticileri gibi otomasyona yatırım yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin acilen makineleşmesi, özellikle takım tezgahları üretiminde kullanılan parçaların ithalatı için çeşitli teşviklerin devreye alınması gerekiyor. Türkiye’nin acilen makineleşmesi, özellikle takım tezgahları üretiminde kullanılan parçaların ithalatı için çeşitli teşviklerin devreye alınması gerekiyor. Çünkü dünyada ihracat fazlası veren sadece 5 ülke var. İthalat engellendiği takdirde takım tezgahlarının katkı sunduğu tüm sektörler de olumsuz etkileniyor.’’ ifadelerinde bulundu.

Yılın olumlu seyrinin devam edeceği yönünde tahminlerinin olduğunu da ifade eden Varlık, özellikle otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım, iş makinesi, savunma sanayi alanlarındaki siparişlerde dikkat çekici bir artışın olduğunun da açıklamasında bulundu.

İkinci el CNC Makinalarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak:AA