AB’nin Yeni Uygulaması Karbon Vergisi Türkiye’de de Demir-Çelik Sektörünü Etkileyebilir!

30.04.2021 20:41:06

Sanayi sektörünü doğrudan ilgilendiren bu haberin devamı için blog yazımıza mutlaka göz atın!

AB, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve karbon fiyatlandırması ve vergilendirmesiyle ilgili yeni düzenlemeye hazırlanıyor.  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Komisyonu’nun bölgeye ithali yapılan ürünlerin karbon ayak izini takip etmek için bu yılın ortalarında uygulamayı planladığı karbon vergisi uygulamasının Türkiye’yi de etkileyebileceğini açıkladı.

AB'nin altıncı en büyük ticaret ortağı Türkiye’de karbon düzenlemesinin en çok demir, çelik ve çimento sektörü ile cam, seramik ve plastik endüstrilerine etki etmesi beklenmekte.

EBRD yaptığı açıklamada AB, "Sınırda Karbon Düzenleme Uygulaması" ile karbon fiyatlandırma sistemi olmayan ülkelerden yapılan yüksek karbon ayak izine sahip ürünlerin ithalatını takip etmeyi ve azaltmayı hedefliyor.

Bu durumda, Avrupa Birliği’ne ithali yapılan ürünler için uygulanacak vergi oranı kararlaştırılan karbon emisyon miktarına göre belirlenecek.

EDRB Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile düzenleyeceği uygulamanın etkilerini değerlendirme çalışması ile, Türk ihracatçılarının bu uygulamayla birlikte karşılaşabilecekleri mali zararları ve geçiş dönemi risklerini de en aza indirmeyi amaçlıyor. Konu edilen bu düzenlemenin neticelerinin içinde bulunduğumuz yılın ortalarına doğru açıklanması bekleniyor.

Banka Türkiye’de karbon maliyetlendirmesine elverişli yenilenebilir enerji çalışmalarına teknik destek veriyor. Bu yıldan itibaren, Türkiye’de bir çok karbon projesi bu program dahilinde ele alınan desteklerden yararlandı.

AB'nin "Sınırda Karbon" ve "Döngüsel Ekonomi" düzenlemelerini değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı "AB'deki bu gelişmeleri iyi okur ve gerekli önlemleri zamanında hayata geçirebilirsek bu dönüşümü büyük bir avantaja çevirebiliriz.” dedi.

 “AB’deki bu gelişmeleri iyi okur ve gerekli önlemleri zamanında hayata geçirebilirsek bu dönüşümü büyük bir avantaja çevirebiliriz. Bu anlamda, Türkiye ile Birleşik Krallık’ın, ekonomi, bilim ve teknoloji alanlarındaki iş birliğini güçlendirmesinin AB pazarlarındaki rekabetçi konumumuzu korumak bakımından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. (AA)

 

Sınırda Karbon Uygulama Mekanizması nedir?

Avrupa Birliği 2005 yılından beri demir çelik, kimyasal ürünler, elektrik, çimento, kağıt, hava yolu ve petrol ürünleri gibi karbon ve enerji yoğunluğu fazla sektörlerinde tesis ve güç santrallerinin neden olduğu emisyonları Ab Emisyon Ticaret Sistemine (ETS) uygun bir şekilde düzenlemektedir.

Bu sisteme göre belirli koşulları gerçekleştirilen AB üreticileri havaya saldıkları karbonun miktarı için serbest piyasada belirlenmiş ücretten ‘’ emisyon hakkı’’ satın alması gerekiyor.

Piyasada alıp satılan bu hakların miktarı çevre hedeflerine uygun olarak zamanla azaltıldı, böylece enerji ve karbon salınımını yoğun olarak gerçekleştiren sektörler için dönüşmenin maliyeti arttırıldı.

Sınırda Karbon Uygulaması en basit anlatımıyla, Avrupa Birliği içi bir sistem olan Emisyon Ticareti Sistemi’nin Avrupa Birliği dışında da uygulanması şeklinde tanımlanabilir.

Blok ülkelerinin karbon emisyonlarını düzenlemeye odaklanan Avrupa Birliği, Sınırda Karbon Uygulaması ile karbon maliyetlendirme sistemini ticaret partnerlerine yaygınlaştırmayı, dolayısıyla da karbon düzenlemelerinden kaynaklanan ücretlendirme dezavantajlarını Avrupa Birliğine dahil üreticilerin lehine dengelemeyi böylece küresel sera gazı emisyonlarında amaçlanan azalmayı gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.